Mrdak u napadu (MN Press)
Mrdak u napadu (MN Press)

Još su živi crno-beli! Partizan konačno pronašao recept za Zvezdu i zakazao majstoricu

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 22:04

Na krilima Mrdaka stigli do veoma važne pobede i odložili kraj sezone - 3:1

Još su živi crno-beli! Posle tri poraza u večitim derbijima, Partizan je konačno pronašao način da dobije Crvenu zvezdu. U meču koji je za njih značio - pobeda ili kraj sezone - izabranici Bojana Janića pokazali su igru koja ih je prethodno dovela do trofeja u Superkupu i Kupu. Slavili su na Banjici posle četiri veoma dramatična seta i izbegli eliminaciju - 3:1 (25:22, 31:29, 28:30, 25:21). Pobednik ove četvrtfnalne serije biće poznat tek u utorak posle majstorice koja će se igrati u dvorani Master.

Iako su treneri Bojan Janić i Nikola Matijašević imali razmirice na prethodna dva okršaja, ovaj meč je protekao potpuno u fer borbi. Igrači su dizali ruku kada je aut ili kada ih je pipnula lopta u bloku, nije bilo nikakvih ružnih scena... Publika koja se okupila u beogradskoj dvorani gledala je veoma neizvesnu i kvalitetnu utakmicu, mogla je potpuno da uživa u dobroj odbojci. Kakav je duel bio govori i trajanje setova - prvi 30, drugi 40, treći 41 minut... Bio je to pravi derbi, kakav publika i očekuje od dva najveća kluba.

Izabrane vesti

Kao najbolji igrač izdvojio se kapiten Partizana Milija Mrdak - 34 poena. Za njegovu igru večeras Crvena zvezda nije pronašla rešenje... Uz njega treba pomenuti iskusnog Novicu Bjelicu koji je u presudnim trenucima pravio razliku (završio meč sa sedam poena). Uz njih dvojicu bilo je lakše svim ostalim saigračima da igraju i da zabeleže pobedu koja ih ostavlja u igri za triplu-krunu. Odlični su bili i Tadić (17 poena), Batak (6 poena - tri iz bloka), Kapur (libero), Petrović (9 poena - po četiri iz bloka i napada, jedan as), Gruveus u drugom delu meča (11), Mandić kada je ušao u završnici četvrtog na servis...

U ekipi Crvene zvezde blistao je Dušan Nikolić, koji je ostao na terenu i pored toga što je u jednom trenutku iskrenuo skočni zglob. Osvojio je 31 poena, ali nije uspeo da napravi prevagu. Skakić je upisao 14 poena, a Polomac deset.

Svi odbojkaši koji su od starta zakoračili na teren, bili su svesni važnosti utakmice. Kao što se očekivalo, žestoka borba vodila se u prvom setu. Crno-beli su bili pod većim pritiskom jer nisu imali prava na grešku. Dugo nije mogao da se nagovesti pobednik prvog perioda... Zvezda je prva stekla nešto osetniju prednost, odlepila se na 17:13, ali nije uspela da je sačuva. Partizan je na svojim leđima nosio Milija Mrdak, koji je kao kapiten osetio da je na njemu najveća odgovornost (osvojio devet poena u prvom činu). Zvezda je igrala raznovrsnije, nije se oslanjala na jednog pojedinca, ali je u završnici posustala. Finiš je pripao crno-belima, tačnije iskusnom Novici Bjelici koji je postavio veoma važan blok, a onda i odservirao as. Igrači Partizana su dobili prvi period i tako bar na kratko odahnuli.

Nastavila se velika bitka i u nastavku, a za korak ispred bili su crno-beli. Batak je bio sve čvršći i sigurniji u bloku, Mrdak je nastavio da napada uspešno iz svih pozicija, pratio ga je u stopu i Tadić... Vodili su 9:6, pa 12:9, ali rival im nije dao da se još više udalje. Nikolić, Skakić, Polomac i Koprivica su držali Zvezdu u igri. Kako se završnica približavala, tako je neizvesnost postajala sve veća. Crveno-beli su prvi put u ovom setu poveli sa 25:24, ali set loptu nisu iskoristili. Ni prvu, a ni naredne četiri. Partizan je strpljivo čekao šansu i dočekao je. Novica Bjelica je ponovo osvojio važne poene, a njegov tim je dobio ovaj period rezultatom - 31:29.

Iako je na semaforu sijalo 2:0, ništa još nije bilo gotovo. Dva meča u ligaškom delu ova dva tima završena su tek posle pet setova, tako da su i jedni i drugi znali da je preokret uvek moguć. Borili su se igrač Zvezde iz sve snage, vadili su nemoguće lopte, trčali i do reklama... Blistao je u napadu Nikolić Dušan i proslavljao svaki poen sa navijačima. Partizan je imao samopouzdanja i održavao je nivo iz prva dva seta. Neizvesnost ponovo nije izostala, crno-beli su bli veoma blizu maksimalne pobede, ali su domaći na krilima publike spasavali meč lopte, a onda i skroz preokrenuli poenom Skakića - 30:28.

Četvrti set doneo je još sjajnih poena, odbrana, napada, servisa... Zvezda je bolje krenula, Partizan je istopio zaostatak i poveo 18:15 posle bloka Petrovića. Nije ni to bilo dovoljno za mirnu završnicu. Crveno-beli su brzo došli do izjednačenja i vratili se u igru. Novi važan trenutak bio je ulazak Mandića, koji je hladnokrvno odservirao as, a onda još jedan sjajan servis posle kog je prijem prešao na drugu stranu, a Batak zakucao. Ispostavilo se da je to bio i prelomni trenutak. Partizan je održao prednost i došao do veoma važne pobede posle dva i po sata igre.

ČETVRTFINALE PLEJ-OFA SUPERLIGE ZA ODBOJKAŠE (DRUGI MEČEVI)

Subota

Spartak Subotica - Ribnica 3:0 (25:17, 25:23, 25:19), prvi meč 3:0

Mladi radnik - Radnički 3:1 (13:25, 25:18, 25:19, 25:17), prvi meč 0:3

Crvena zvezda - Partizan 1:3 (25:22, 31:29, 28:30, 25:21), prvi meč 3:0

Takovo - Vojvodina 0:3 (16:25, 15:25, 20:25), prvi meč 0:3

POLUFINALE

Vojvodina - Spartak

Partizan/Crvena zvezda - Radnički/Mladi radnik

***četvrtfinalna i polufinalna serija se igraju do dve pobede, a u finalu će do trofeja stići ekipa koja prva ostvari tri trijumfa


tagovi

OK PartizanOK Crvena ZvezdaSuperliga Srbije u odbojciBojan JanićNikola Matijašević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara